Den viktigaste berättelsen

Om Klimatpodden

Klimatpodden produceras av mig Ragnhild Larsson, journalist & storyteller som driver produktionsbolaget Konvoj Produktion.
Signaturmelodin är skapad av Tommy Kaså och loggan är designad av Hannes Larsson.

En regnig dag i början av januari 2015, när jag cyklade till jobbet och hade ovanligt mycket tid att tänka över vad jag skulle ägna mig åt det närmaste året, slog det mig plötsligt; Jag ska starta en podd om klimatet. Klimatpodden!

IMG_1277 (1)Som tio-åring på 1960-talet, deltog min klass i kampanjen Håll Sverige Rent, som gick ut på att gå ut och samla ihop synligt skräp på gator och torg.
Under uppväxten var det inte miljön jag oroade mig för utan det kalla kriget. När som helst kunde någon president i USA eller Sovjetunionen trycka på en knapp på en svart låda och så skulle allt vara över. Det var en väldigt tydlig bild som gav mig mardrömmar.

När jag blev förälder i slutet av 80-talet, väcktes mitt miljöengagemang till liv igen. Vi började äta ekologiskt, använde tygblöjor, cyklade till jobbet, tog tåget till huset vi hyrde i Dordogne, sorterade sopor och röstade på de politiker som sa sig jobba för en mer hållbar värld.

Så dök klimatförändringarna upp i medvetandet, som ett oroande, men abstrakt hot borta vid horisonten.
I början var forskarna oeniga. Var det verkligen vi människor som orsakade klimatförändringarna eller var det bara naturliga förändringar?
Idag råder det inget tvivel längre. Det handlar inte längre om något som kanske kommer att drabba mina barnbarn. Klimatförändringarna pågår här och nu.

Jag är oroad över hur snabbt klimatet förändras och är rädd för att det snart är för sent om vi inte agerar nu. När rosorna blommar i min trädgård i november får jag klimatångest.

Jag är förundrad över hur dålig mediabevakningen är.
Jag är upprörd över att våra politiker inte tar tag i den här frågan utan fortsätter diskutera skatter och arbetslöshet som om ingenting hänt.

Samtidigt blir jag hoppfull när jag möter alla människor som på olika sätt engagerar sig i miljön och i klimatfrågan. Det är de människorna du får möta i Klimatpodden. Förhoppningsvis blir du också inspirerad att agera. Vi kan inte göra allt, men något. Så låt oss göra det. Nu.

 

 

10 Responses to “Om Klimatpodden”

 1. Lennart Alfredsson

  Hej! Superbra med en klimatpodd. Förnya SVT s ekonomi nyheter så att de alltid måste ta hänsyn till miljö effekter i alla rapporter och beskriva om förslag ger ökade eller minskade utsläpp. Om det går emot Klimatavtalets mål eller om hjälper till att uppnå målen. Rapportera om hur mycket subventioner som som läggs på fossilabränslen. Hur stor kostnaden blir för om korallreven dör.Sen kan de vanliga nyheterna ta upp något positivt framsteg som sker varje dag, så att vi känner att det finns mänskor som gör något för att minska utsläppen.

  Mina mål denna veckan är att.
  Investera i solceller, Tidningen ETC har ett alternativ för det.
  Påverka lokalpolitker att satsa på solceller vid nybyggnation.
  påverka mitt företag, att klimatkompensera alla fossila resor.

  mina tidigare mål har lett till
  Att huset värms av vindkraftverk som jag investerat i.
  att jag bidragit till till träd i VI skogen som skall kompensera min nuvarande CO2 budget.
  att min köttkonsumtion har minskat med 70%.
  att alla mina tjänsteresor klimatkompenseras eller är fossilfria.

  Mvh
  Lennart Alfredsson

  Svara
  • Ragnhild

   Hej Lennart och välkommen som lyssnare!
   Håller verkligen med om att bevakningen av klimat- och miljöfrågan kan bli så mycket bättre. Jag är också övertygad om vikten av att peka på positiva exempel. Att enbart redovisa fakta om hur illa ställt det är, räcker inte.
   Tack för att du delar med dig av dina initiativ! Det ger både inspiration & hopp. Mer sånt.
   /Ragnhild Larsson

   Svara
  • Stig Larsson

   Det finns faktiskt en del vi i Sverige kan göra, men vi kan inte vända utvecklingen globalt.
   Jag oroas över att vi förstör våra fossila kolväteresurser i en otroligt snabb takt. När dom är slut, står planeten barskrapad med en nästan fördubblad population. Den kan till viss del befinna sig i stenåldersmiljö. Men koldioxiden vi släppt ut, kan också trigga igång händelser den inte klarar av att hantera.
   Det finns alldeles för många makthungriga människor, som trampar på i gamla spår.
   Vi måste engagera oss för våra barns skull.
   Alla kan göra sin del. Bara att tänka, kan påverka.
   Ju fler som tänker på vad våra ättlingar ger oss för betyg för nuvarande hantering av världsproblemen, desto bättre.
   Stig Larsson

   Svara
   • Ragnhild

    Tack för ditt inlägg Stig!
    Jag tänker lite som Pär Holmgren; Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt. Önskar bara att våra politiker kunde bli mycket bättre på det.
    /Ragnhild redaktör

    Svara
    • Lina B

     Jag kan inte förstå hur dåligt, långväga utländskt foderuppfött kött kan få lov att vara så billigt. Eller weekendresor till solen. Det skulle inte alls krascha ekonomin att förbjuda eller reglera sånt vansinne.

     Det borde om man älskar den ekonomiska modellen finnas tonvis med affärsmöjligheter på att semestra utan flyg och genom att äta klimatsmart mat, både för restaurang, livsmedels- och jordbruksbranschen. Frihandel. Pust! Vem blir fri på det här sättet?

     Svara
     • Ragnhild

      Jag håller med dig Lina! Jag tycker också att politikerna behöver styra mer. Det ska vara lätt att göra klimatsmarta val.

 2. Sune Montan

  Känner ni till organisationer som skapar opinion och skapar politiskt tryck på våra beslutsfattare? Den enda jag känner till är 350.org. Är den bra? Vet ni någon bättre?

  Svara
  • Ahmed

   Rent nationellt skulle jag rekommendera PUSH Sverige. Den du nämner, 350.org, jobbar mycket internationellt även om det finns ett visst nationellt fokus.

   Svara
 3. Lina B

  och TACK för din podd, jag älskar den och önskar bara den kom oftare =)

  Svara

Kommentera

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS